Kolderstok - Willem Barentsz AD1596

€199,00
  • Merk: Kolderstok
  • Model: Willem Barentsz
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Omschrijving

Het expeditieschip van Willem Barentsz

Eind augustus 1597: twee kleine boten met 12 uitgeputte mannen bereiken de Russische nederzetting Kildin, waar 3 Nederlandse schepen liggen. De mannen waren op 13 juni vertrokken van Nova Zembla waar zij sinds het najaar van 1596 hadden moeten overwinteren omdat hun schip door het pakijs volledig versplinterd was.

In 1596 was onder leiding van Willem Barentsz een expeditie uitgerust om via het noorden een doorgang naar de Oost te vinden. Twee eerdere expedities waren hoopgevend geweest en men was ervan overtuigd dat er een Noordelijke Doorvaart moest bestaan, aangenamer dan langs Kaap de Goede Hoop, en zonder vijandelijke schepen. Met drie kleine schepen was men vol goede moed uitgevaren.

Maar nu gaven snijdende kou, gevaarlijk pakijs en ‘monsterlijke’ ijsberen problemen. Nadat Barentsz twee nieuwe stukken land ontdekt had, Veere eiland (nu Bereneiland), en vervolgens Het nieuwe Land (nu Spitsbergen) lukt het hem niet om voorbij Nova Zembla te komen. Het schip raakt muurvast in het pakijs, en van wrakhout en hout van het schip bouwt de bemanning een nederzetting alwaar ze de winter doorbrengen. Het verhaal van hun tocht en de overwintering in Het Behouden Huys op Nova Zembla wordt opgetekend door scheepstimmerman Gerrit de Veer.

Willem Barentsz heeft de thuiskomst niet meer meegemaakt. Ernstig verzwakt overlijdt hij tijdens de terugtocht, en de Noordelijke Doorvaart heeft hij nooit gevonden. Maar zijn naam leeft nog altijd voort. De Barentszzee ten noorden van Rusland is naar hem vernoemd en hij wordt gezien als een van de bekendste zeevaarders uit de zestiende eeuw. De naam van zijn schip is tot op de dag van vandaag niet bekend.

Het model is gemaakt in schaal 1 op 50 en bestaat uit lasergesneden spanten, walnoot beplanking en diverse lasergesneden toebehoren. Bouwbeschrijving in het Nederlands, Engels & Duits op basis van foto's, tuigagebeschrijving op basis van foto's en tekening. Het model is inclusief twee bijboten en een (zelfmaak) zeilenset. Eventuele kanonset bestaande uit rolpaarden met loop is los verkrijgbaar.
Moeilijkheidsgraad is 1-2 op een schaal van 4.

-Lengte: ca. 57 cm 
-Breedte: ca. 25 cm
-Hoogte: ca. 51 cm
-Schaal 1/50