• De Zeven Provinciën Eikenhouten Uitvoering


  • Merk:Kolderstok
  • Productcode: Zeven Provinciën
  • Beschikbaar: Op voorraad

  • €645,00
  Handig om mee te bestellen

  Afbeelding Product Model Prijs Aantal Action
  Verfset Zeven Provincien

  Verfset Zeven Provincien

  Verfset Zeven Provincien

  €29,99

  Toevoegen

  De Zeven Provinciën

  “Een schip dat de Vloot-voogd voert past wel dat kostelijk is en in aanzien allen overtreft” (Witsen).   Zomer 1665. Een imposante tweedekker is net succesvol van stapel gelopen en ligt nu afgemeerd om verder opgetuigd en ingericht te worden. Twee particuliere scheepsbouwers uit Delfshaven zijn druk bezig het schip – in opdracht gegeven door de Admiraliteit van de Maze te Rotterdam - volledig in te richten voor haar nieuwe taak. De naam van het schip – het derde in rij met deze naam - is al langer bekend, de bevelhebber van dit imposante oorlogsschip is kort voor de tewaterlating benoemd tot opperbevelhebber van ‘s lands vloot. Najaar 1665. Luitenant-admiraal Michiel Adriaenszn de Ruyter is trots op zijn nieuwe vlaggenschipDe Zeven Provinciën.

  De in 1579 gestichte Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden beleeft roerige tijden en de gespannen situatie met met name Engeland vraagt om een sterk schip en een krachtige leidershand. Aan het schip zal het niet liggen. Met een lengte van 163 voet (ca. 46 meter) tussen de stevens en een wijdte van 43 voet (ca. 12 meter) heeft het een waterverplaatsing van 700 last of ca. 1400 ton. Dit is ruim voldoende om met volle ballast en de volle bewapening van 84 kanonnen inclusief de 420 koppen bemanning het schip zeer stabiel in het water te laten liggen.

  Alle opgebouwde kennis en ervaring van de Hollandse scheepsbouwmeesters is samengebald in dit schip. Haar imposante verschijning met de zwaar van ornamenten voorziene spiegel zal de komende jaren de tegenstanders van de Republiek regelmatig angst inboezemen. Aan de gezagvoerder zelf zal het niet liggen: hij acht zich tot grote heldendaden in staat met dit schip.     In de periode van 1666 tot 1674 zal Michiel de Ruyter inderdaad diverse overwinningen boeken. Dit door zijn zeer goed inzicht in het voeren van zeeslagen, maar uiteraard ook door de kracht en kwaliteit van zijn schip en haar bemanning. De Zeven Provinciën nam als vlaggenschip deel aan de Vierdaagse en Tweedaagse Zeeslag in 1666, de beroemde tocht naar Chatham in 1667, de slag bij Solebay in 1672 en de zeeslagen bij Schooneveld en Kijkduin in 1673. De robuustheid van De Zeven Provinciën is zodanig dat het telkens snel en zonder al te veel inspanning weer gevechtsklaar gemaakt kan worden. Pas in 1694 – bijna 30 jaar na de tewaterlating – wordt het schip gesloopt en gaat de naam over op een driedekker met 92 stukken geschut.

  Het model van De Zeven Provinciën is in een ca. schaal van 1 op 72 gebouwd aan de hand van diverse beschikbare bronnen. Omdat deze op een aantal punten van elkaar afwijken is het spantenplan voor het schip volledig opnieuw getekend. De spiegel is gevormd naar één van de tekeningen van Willem van de Velde (de oude) zoals deze in het National maritime Museum in Greenwich hangt.   Het model bestaat uit lasergesneden kiel en spanten, volledige (enkele) beplanking in Eikenhout/linden combinatie, dekinrichting, 3D gevormde en handgevormde gegoten resin ornamenten, masten en bijbehorende tuigage. Zeilen kunnen als zelfmaakset, bestaande uit tekeningen, handleiding, zeildoek en blokken apart bijbesteld worden. Het model wordt met volledige kanonnen uitgerust, op alle geschutsrijen.

  Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 90 cm, breedte ca. 38 cm, hoogte ca. 85 cm

  Vergelijkbare producten